Billig er bra på bunnen
Spar båten og penger på riktig bunnstoff
(Artikkelen er hentet fra VG nett)
Av Øystein Larsen-Vonstett 28.03.2010 kl. 10:43 Kilde: VG
Det er lite forskjell mellom dyrt og billig selvpolerende bunnstoff. Dette kommer frem i en stor test bladet Båtliv har gjort.

GROR IGJEN: Seks av de mest populære bunnstoffene på markedet ble brukstestet i hele fjorårssesongen av Båtliv. Her synes det at enkelte ikke har noen motstandskraft mot groing. Foto: Frode Pedersen/Båtliv
Slik er testen utført
Alle båtene sto innendørs når jobben ble gjort, og bunnstoffet hadde stått inne i rundt 18 grader når det ble påført båtene.
Alle produktene ble testet påført med både skumrulle.
Allround (lang bust) og superglatt rulle (kort bust.)
De forskjellige produktene ble påført tre forskjellige båter en Stingray RIB 750, Karnic 23 WA, Morgan 5250.
Dette er ingen vitenskapelig test, men en brukstest, og må leses deretter.
Bunnstofftesten ble gjennomført i et samarbeid mellom Vollen Slipp og Båtliv i sesongen 2009.
Med påsken rett foran oss er båtfolket på vei ut av hiene sine mange steder i Norge. Påske er for mange vårpusstid for båten.
Best av alle bunnstoffene er Jotun, tett fulgt av Hempel Glide og Hempel Mille når motstandskraft, pris og dekkevne er tatt med i vurderingen.
– Dette er en brukstest, hvor resultatene gir oss en indikasjon på hva som er bra og mindre bra, sier testansvarlig, redaksjonssjef i Båtliv, Frode Pedersen.
Tre forskjellige båter ble brukt noe forskjellig igjennom hele fjorårssesongen. De beveget seg rundt i Oslofjorden og helt sør til Göteborg i løpet av sesongen. Alle tre ble satt ut i april, og tatt på land i midten av oktober.
Kannetest
I tillegg ble det gjennomført en såkalt kannetest. Kannene, smurt inn med forskjellige typer bunnstoff sto likt montert. De var nesten hele tiden i bevegelse, og plassert slik at de ble liggende i meget urolig sjø på utsiden av et bryggeanlegg som daglig ble utsatt for bølgene fra både kommersiell og privat båttrafikk
– Det som er viktig å merke seg er at de som ble regnet som testens billigste bunnstoff fra Biltema og Seajet, her avslører seg som direkte dårlige. De har ingen motstandskraft mot groing så lenge de ligger i ro. Best ut her kommer også Jotun, sier Pedersen.
Det dyreste bunnstoffet, International er ikke noe dårlig det heller. Men tar man med dekkevne, groing og pris er det egentlig ingen grunn til å velge dette fremfor noe annet, International var for eksempel dobbelt så dyr som Hempel Mille hvis man sammenligner dekkevne og pris. Derfor får det den laveste terningen i sammenligningen.
Hele testen kan du lese i det siste nummeret av Båtliv.
Slik polerer du
Skikkelig rengjøring gir bedre heftestyrke. Det er også stor forskjell på hvordan de forskjellige bunnstoffene er å påføre båten.
Bunnstoff er i seg selv en ganske tyktflytende grøt, og mange har sikkert opplevd det som et problem, når man holder på ute på nullføre rundt påsketider å få rørt rundt skikkelig. Ikke minst få hentet opp det som ligger på bunnen av boksen, og som faktisk er den viktigste substansen.
Det kan lønne seg å sette alle boksene varmt i minst 48 timer før man begynner jobben med stoffingen. Da letter man både rørejobben, og bunnstoffet blir mye lettere å påføre skrogsidene.
Les: Nye hjelpemidler til vårpussen.
Enklest med selvpolerende
Det er i hovedsak tre typer bunnstoff på markedet; myk, hard og selvpolerende.
Selvpolerende sliper seg selv og krever minst vedlikehold, og kan legges rett på fjorårets bunnstoff.
Mykt bunnstoff er billigst, og brukes mest på saktegående båter. For mykt bunnstoff skal du legge et strøk med primer før du legger nytt bunnstoff for å få skikkelig feste.
Hardt bunnstoff kan slipes etter påføring og passer raske motorbåter og regattaseilbåter best. Med hardt bunnstoff må du slipe lett på det gamle for å få feste.
Du kan skifte bunnstofftype, men da må du sannsynligvis legge på et lag med primer som grunnlag, eller pusse litt på bunnen, avhengig av bunnstofftype.
Artikkelen er levert av Båtliv.

REN: Skikkelig rengjøring gir bedre heftestyrke. Det er også stor forskjell på hvordan de forskjellige bunnstoffene er å påføre båten. Foto: Frode Pedersen/Båtliv
(VG 28.03.2010 kl. 10:43, Sist oppdatert 28.03.2010 kl. 21:22 )